חומרים משמרים ומונעי חמצון
אקדים ואומר כי אין כל דרישה מצד רשויות הבריאות שמוצרים קוסמטיים יהיו סטריליים, מאחר וגם העור אינו סטרילי.
מאידך יש תקן הקובע את כמות וסוגי המיקרואורגניזמים אשר מותרים בכל גרם של תכשיר.
היינו כמובן רוצים לחשוב שאפשר לוותר עליהם, אבל... חומרים משמרים הם חלק חשוב והכרחי במוצרי הקוסמטיקה שלנו. זה נכון במיוחד עבור מוצרים המכילים מים ותמציות צמחים, הרגישים לתהליכי "קלקול" לסוגיהם.
נהוג לסווג את החומרים לשני סוגים עיקריים:
חומרים מעכבי חמצון (נוגדי חמצון), וחומרים מחסלי אורגניזמים או מעכבי פעילות אורגניזמית ומטרתם למנוע התיישבות והתרבות חיידקית.
עלינו להבין כי התכשיר הקוסמטי עצמו מהווה בית גידול אידיאלי למיקרואורגניזמים. התכשיר הקוסמטי מכיל מים וחומרי מזון פוטנציאליים. באם הוא יאוחסן בטמפרטורה שאינה מתאימה עלולים כל הגורמים הללו לחבור יחדיו ולעודד התפתחות של מיקרואורגניזמים.
בנוסף, בזמן השימוש בתכשיר אנו פותחים את אריזתו עשרות פעמים. הכנסת האצבע לשם הוצאת כמות קטנה של התכשיר לפני השימוש בו גם היא תורמת את חלקה.
כיום לשמחתי, גם בתעשיית הקוסמטיקה הרגילה קיימת מודעות גבוהה יותר לנזקים ממשמרים רעים, ויש שינוי מגמה לפיתוח מוצרים יותר טבעיים, אורגניים ונטולי משמרים או לפחות נטולי פארבנים.
אז איך ניתן לשמר מוצר טבעי "ללא משמרים רעים" וע"י כך גם להגן על המוצר וגם להגן על המשתמש?
להלן מספר דרכי פעולה אפשריות, אשר מתחלקות לשלושה שלבים:
שלב א – הכנת משטחי העבודה והכלים
- ניקוי וחיטוי משטחי העבודה והכלים
- שימוש בכפפות, ולבישת סינר או חלוק חד פעמיים
- שימוש באריזות נקיות ובעדיפות מעוקרות (בהתאם למטרת השימוש במוצר)
שלב ב – התאמת הפורמולה
- הכנת פורמולה עם אחוז מזערי של מים וחומרים נוספים המעודדים גידול מיקרואורגניזמים
- הגברת השימוש באלכוהול טבעי שמסייע בשימור
- שילוב שמנים אתריים אנטי אוקסידנטים, כגון: רוזמרין, בנזואין, ועוד.
- הכנסת ויטמין E כחומר מאט חימצון.
- שימוש בחומרים משמרים טבעיים ועדינים. כגון: פנוקסיאתנול או משמר 12
שלב ג – אריזה, אחסון ושימוש
- מוצרי קוסמטיקה אינם סובלים אור, חום ולחות, אלו מזרזים התפתחות חיידקים בתכשיר.
- יש להשתמש באריזות אטומות לאור או בבקבוקים כהים.
- יש לאחסן את המוצרים המוגמרים במקום קריר יבש וחשוך, ולעיתים אף במקרר.
- יש להשתמש בשפדל עץ להוצאת הקרם או המשחה ולא להכניס את האצבעות לתוך המיכל.
המינון המקובל לחומרים משמרים הוא בדרך כלל 0.5% ועד ל- 1%.
כמובן שלכל מוצר יש לבחון באופן פרטני איזה חומר מתאים לו מבחינת הרכב השימור הנדרש ואיכותו.
חשוב לציין, אם אורך חיי מדף של מוצר בתעשיית הקוסמטיקה הרגילה הוא כשנתיים, במוצרי קוסמטיקה טבעית אורך חיי המדף ינוע בדרך כלל בין חצי שנה לשנה.