תחמוצת אבץ נון ננו - על מה כל הסיפור

תחמוצת אבץ (ZnO) או בשמו אבץ אוקסיד, הוא מינרל טבעי המופק מהטבע ועובר ניקוי וטחינה.

הוא מגיע בתצורת אבקה לבנה, ובין תכונותיו העיקריות:
* מסנן קרינה טבעי הכולל מסנן קרניים אולטרא סגוליות.
* מרגיע עור מגורה, פצעים ונגעים.
* אנטימיקרוביאלי

 

אבץ משמש במגוון רחב של מוצרי קוסמטיקה ומוצרי טיפוח אישיים. כגון: קרמים לתינוקות, סבוני אמבטיה, אבקות לרגל, משחות לתפרחת חיתולים, דאודורנטים, משחות שיניים ומוצרי קרם הגנה מהשמש.

אז מה ההבדל בין אבץ ננו לאבץ שהוא לא ננו? בשתי מילים: גודל החלקיקים.

אך הסיפור אינו פשוט כל כך...

בשנים האחרונות אנו עדים לשילוב של טכנולוגיית הננו במוצרים קוסמטיים, אשר תופסת תאוצה וכותרות ולא תמיד בהיבט החיובי.

הסיבה העיקרית לכך, היא שאין עדיין מידע לגבי ההשלכות של שימוש בחומרי קוסמטיקה שנוצרו בטכנולוגיה הזו.

הקידומת "ננו" מקורה במילה היוונית "nanos" שפירושה "ננס" והיא משמשת לציון גודל של מיליארדית המטר, שהיא 10 בחזקת 9-, או 0.000000001 מטר.

לשם ההשוואה, עובי שערה שעל ראשנו היא: 0.1 מילימטר, משמע היא גדולה פי 100,000 מסיב בעובי 1 ננומטר.

כשעוברים לממדים של ננו ומייצרים חלקיקי חומר זעירים שבהם האטומים מסודרים במערך קפדני, ניתן לקבל תכונות חדשות לגמרי כמו חוזק או תכונות אופטיות מיוחדות, או תכונות חשמליות מיוחדות. בקיצור ניתן לקבל חומרי-על שלא נוצרו מעולם בטבע.

לדוגמא: מסנן הקרינה שקיבל פתאום צבע שקוף במקום לבן, כאשר החלו לייצר אותו בגדלים ננומטרים.

המימדים המזעריים של ננו, והשימוש בטכנולוגיה זו במסנני קרינה, וכן בשורה של מוצרים נוספים רגישים, הבאים במגע יומיומי בגוף, עוררו את הוויכוח הציבורי בנושא זה.

יחד עם היתרונות החדשים שמביאים המוצרים החדשים מתעוררות גם השאלות לגבי הבטיחות והסיכונים האפשריים משימוש בחלקיקי ננו אשר יכולים לחדור בקלות למחזור הדם, ולהתנהג בצורה שונה גם בתוך גופינו.

מה קורה לנו כאשר אנחנו נושמים בטעות חלקיקים כאלה או מורחים על העור קרמים שמכילים חומרים כאלה? חלקיקים שהגוף לא ממש בנוי להכיר ואולי לא יודע להתמודד איתם כראוי.

בעקבות חוסר הוודאות וחוסר הידע המספק בטכנולוגיה החדשה, שוקדים גופים ממשלתיים באירופה על מנת לעשות קצת סדר בכל הבלאגן ולתקן תקנות. ובארץ, כמו תמיד מחכים לראות מה יחליטו באירופה.

Sgalgal - Simple & Easy