תופעת ההזעה בסבוני גליצרין
אז מה גורם לסבון להזיע?
הבסיס לסבון השקוף הנקרא גם סבוני גליצרין, מכיל כמובן גליצרין, זוהי תרכובת אורגנית המכונה גם גליצרול.
במסגרת הפעילויות של חומרים בתכשירים קוסמטיים, גליצרין הוא הומקטנט (Humectant). שמשמעותו חומר אשר סופח לחות ושומר עליה.
הגליצרין הוא מרכיב חשוב במוצרים לגוף ולאמבטיה, ובעל יתרון גדול בתכשירים כשומר על לחות העור. אך מסיבה זו נובעת חסרונו בהכנת הסבונים.
הזעת הסבונים נובעת בעיקר מתכולת הגליצרין בסבון הבסיס (יש כאלו שמגיעים אפילו ל- 20% גליצרין). ככל שרמת הגליצרין בבסיס לסבון גבוהה יותר, והסבון יימצא בסביבה לחה, כך כמות ה"מים" שיאסוף מהחדר תהיה גדולה יותר. ועל הסבון יופיעו המון טיפות טל קטנות שיכסו את הסבון.
ההשפעה האמיתית והיחידה של התופעה הזו היא על המראה האסטטי של הסבון, אגלי הטל הללו אינם משפיעים על היכולות של הסבון, על יכולת הניקיון שלו או על יכולת ההקצפה. זה פשוט קורה כי הסבון נמצא בסביבה לחה, והגליצרין פשוט עושה את העבודה שלו.
עם זאת, גליצרין הוא מה שנותן לסבון גם את האיכות שלו, את הקלות בהמסה ובמזיגה לתבניות, הוא חיוני במיוחד עבור מוצרים המיועדים לסוג עור יבש, ושומר על עור עדין ולח באופן טבעי.
אז איך ניתן להתגבר על התופעה?
יש אנשים הסבורים כי תופעת הזיעה בסבוני m & p היא בלתי נמנעת, אבל יש כמה צעדים שניתן לנקוט כדי לסייע ולהימנע מזיעה זו.
הפתרון מתחלק ל- 2 שלבים: החלק הראשון והחשוב יותר, הוא דרכי המניעה.
והחלק השני הוא ניסיון התיקון של תופעת ההזעה.
מכיוון שהלחות היא הגורם מספר אחד להיווצרות אגלי טל על הסבון, נדאג מראש להיערך בהתאם בכדי למנוע את הלחות בהכנת הסבונים.
דרכי המניעה:
1. יש לבחור בבסיס סבון עם תכולת גליצרין לא גבוהה במיוחד, בסיס לסבון כזה פחות רגיש ללחות, ונוטה להזיע פחות.
2. המיקום הגיאוגרפי, ומועד הכנת הסבונים חשוב לא פחות. הגליצרין למעשה יוצר עיבוי ללחות באוויר והופך אותה למים. לכן, אם אתם גרים באזור עם חום גבוה או באזור לח מאד או אם אתם מכינים סבון בזמן שיורד גשם בחוץ, הדבר משפיע על הסבון.
3. מקום הכנת הסבונים, מומלץ לא לעבוד ולהכין סבונים ליד מקומות בהם הלחות גבוהה בדרך כלל, כגון: חדרי אמבטיה.
4. אחת האפשרויות לצמצם את הלחות ולהקטין את תופעת הזיעה היא להשתמש במכשיר ייעודי שמנטרל ומקטין את הלחות בחדר (כן, יש מכשירים כאלו המייבשים את האוויר), או להפעיל את המזגן לאופציה הזו, שגם שומרת על טמפרטורה קבועה בחדר.
5. אסור להביא את הסבונים לרתיחה. יש להקפיד ולהמיס את הסבונים במתינות. מומלץ מאד שיישארו מעט גושים לאחר ההמסה הראשונית, שימסו לאחר מכן מהחום תוך כדי ערבוב עדין.
6. חשוב להכין את הסבונים בחדר מאוורר ואף להשתמש במאוורר. יש לוודא שהמאוורר מכוון לעבר הסבונים.
7. הניחו לסבון להתקרר ולהתקשות בטמפרטורת החדר. אל תאיצו את תהליך ההתקשות ואל תכניסו את הסבונים למקרר או למקפיא. השינויים בטמפרטורה משפיעים על הלחות.
8. לאחר הוצאת הסבונים יש להכניסם למיכל אטום, יחד עם שקיות כדורי סיליקה (אלו שיש במוצרים שאנו קונים לשמירה עליהם מפני לחות) הסופחים לחות למשך כשעתיים, שיספחו את הלחות במקום הסבונים.
אם אין לכם שקיות כאלו, ניתן לפזר אורז לא מבושל כשכבה תחתונה בקופסא האטומה ולהניח עליה את הסבונים. יש לבדוק את הסבונים כל חצי שעה בערך וגם לדאוג להפוך אותם. צמצום הלחות הוא המפתח למניעת זיעה בסבון!
9. סבונים שאנו מתכוונים שיעמדו זמן רב, יש לאטום מיד כל סבון עם ניילון או לאטום אותו בשרינק כדי שלא ייחשף לאוויר. הדבר נועד למניעת ספיחת לחות וגם לשמירה על אסטטיות הסבון.
דרכי התיקון:
1. יש להעביר את הסבונים לסביבה יבשה ללא לחות.
2. להכניס אותם לקופסא עם חומרים לוכדי לחות (כפי שצוינו לעיל) ולתת לסבון להתייבש.
בחלק מהמקרים הסבונים מתייבשים חזרה ואגלי הזיעה נעלמים, ובחלק מהמקרים הטל מתייבש אך משאיר מעט סימנים על הסבון.
3. אם הדרכים הקודמות לא עזרו, הפתרון היחיד שיכול לתקן את המצב הוא, להמיס שוב את הסבון בהתאם להמלצות שנכתבו למעלה בדרכי המניעה, לשפוך אותו שוב לתוך התבניות, ולשמור עליו בסביבה יבשה.
שימוש בדרכי מניעה אלו, יצליחו להפחית משמעותית את מקרי ההזעה, ואף למנוע אותה לחלוטין.
אך לצערי, קורה וגם לאחר שעשינו הכל, עשויים עדיין להופיע אגלי זיעה על הסבון.
גם אם לעיתים זה קרה, אל תכעסו עליהם, סוכני הלחות בסבון פשוט עושים את העבודה שלהם, אוספים לחות מן האוויר, בדיוק כמו שהם דואגים לשמור על לחות העור שלנו.
בהצלחה
ערן עמיר
סגלגל